Taula de continguts:

El Campionat UEFA EURO

David Guetta at EURO 2016 opening ceremony (Maig 2024)

Anonim

El 2012 Espanya es va convertir en el primer país a guanyar dos títols consecutius del Campionat Europeu de la UEFA de futbol (EURO) consecutiu, derrotant a Itàlia per 4-0 per aixecar la Copa Henri Delaunay. L'últim partit de l'EURO 2012 es va celebrar l'1 de juliol davant de 63.170 espectadors a l'Estadi Olímpic de Kíev, Ukr. Va ser el 14è i més reeixit torneig celebrat des del 1960, amb Espanya, que va obtenir el títol per primera vegada el 1964, proporcionant una exhibició memorable i carismàtica que va igualar les tres victòries d'Alemanya Oest i d'Alemanya.

Els primers anys.

El torneig quadriennal es va establir el 1958 com a Copa de les Nacions Europees. La Copa Henri Delaunay, presentada al guanyador, va ser nomenada en honor del secretari general de la Federació Francesa de Futbol que el 1927 va concebre la idea d’un campionat europeu. (Un campionat similar sud-americà datat de 1916.) La Copa Internacional Europea es va celebrar per primera vegada el 1927, i hi van participar mitja dotzena de països; va reaparèixer després de la Segona Guerra Mundial com a Copa Dr. Gerö. El 1958 va començar la primera Copa de les Nacions, amb només 17 països que van entrar perquè Gran Bretanya, Alemanya Occidental i Itàlia havien declinat participar-hi. Els equips van competir a casa eliminatòria, amb les semifinals i la final celebrades a França el 1960. Quan Espanya tenia previst jugar la Unió Soviètica als quarts de final, la selecció espanyola es va retirar per motius polítics; Els soviètics, ancorats pel porter Lev Yashin, van superar la Iugoslàvia 2-1 a la final de París amb una decepcionant assistència de 17.966.

La mateixa fórmula eliminatòria es va utilitzar el 1964 a la segona competició, i hi va haver més interès; Entre les seves 29 entrades, hi havia Anglaterra, Gal·les, Irlanda del Nord i Alemanya de l'Est. La UEFA va triar inesperadament Espanya com a amfitriona, i a la final de Madrid 79.115 espectadors van veure els espanyols derrotar els soviètics per 2-1.

Només Islàndia i Malta dels 33 països membres de la UEFA estaven absents de la sèrie de 1968, amb les entrades repartides en vuit grups classificadors. Les últimes etapes es van celebrar a Itàlia. El sorteig de semifinals va suposar que els italians van imposar-se sobre els soviètics pel llançament d'una moneda. Una final de nou es va permetre a Roma després que Itàlia empatés amb l'1-1 amb Iugoslàvia. Els italians van guanyar la represa per 2-0.

Bèlgica va ser seleccionada per acollir les fases finals del 1972 i va ocupar el tercer lloc en un torneig satisfactori d’entrades completes. Va ser excel·lentment guanyat per un equip de l'oest de l'Alemanya Occidental en què Franz Beckenbauer va controlar la defensa i Gerd Müller va subministrar els gols. La Unió Soviètica va col·locar Hongria a les semifinals, però els occidentals alemanys van ser clavats per 3-0 a la final de Brussel·les.

Es va utilitzar un patró similar per a 1976, amb Iugoslàvia escollida per a les darreres etapes; l’equip iugoslau va acabar quart després de perdre davant de l’Alemanya de l'Oest a les semifinals i davant dels Països Baixos al tercer lloc del play-off. L'Alemanya de l'Oest va tornar a arribar a la final, només per perdre per 5-3 dels penals després de la pròrroga a Txecoslovàquia després d'un empat de 2 a 2. Els darrers quatre partits del torneig van assolir un rècord de 4,75 gols per partit.

La UEFA va permetre a un comiat acollir Itàlia el 1980. Hi havia dos grups de quatre equips, amb els guanyadors disputant la final i els subcampionats disputant el tercer i quart lloc. L'Alemanya de l'Oest va capturar el seu segon títol, derrotant a Bèlgica per 2-1 a Roma. Txecoslovàquia va vèncer Itàlia per 9 a 8 de penal després d'un empat a l'1-1 per finalitzar el tercer.

França, l'amfitriona del 1984, va dissenyar un excel·lent mig camp a Alain Giresse, Jean Tigana i Michel Platini, que també va anotar un nou rècord de gols. Com que no hi va haver un tercer / quart lloc, els guanyadors del grup es van trobar amb els subcampions alternatius de les semifinals. França va vèncer Portugal per 1-2, i Espanya va necessitar xuts de penal per disposar de Dinamarca després d'un empat a l'1-1. A la final, França va vèncer Espanya 2-0 a París davant una multitud de 47.368.

El Campionat d’Europa.

Amb un interès creixent, es va informar a multituds que van registrar un rècord de 53.989 a Alemanya Occidental per al torneig de 1988, el primer que es va jugar després de rebrandar-se com a Campionat Europeu de la UEFA. Els Països Baixos van superar l'amfitrió en una semifinal, guanyant per 2-1. L’URSS va derrotar Itàlia per 2-0 a l’altra semifinal, però va perdre davant dels holandesos per 2-0 a la final de Munic.

Els problemes polítics i les finals planes i decebedores van tornar el 1992. L’antiga URSS va exercir com a Commonwealth dels Estats Independents i la guerra civil va impedir que Iugoslàvia competís. L'amfitrió Suècia va perdre 3-2 per unificar Alemanya en una semifinal i, a l'altra, Dinamarca va requerir un tret de final de 4-4 per reclamar la victòria als Països Baixos després d'un empat de 2 a 2. Els danesos van derrotar per 2-0 als alemanys a la final de Goteborg.

Quatre anys després, al recent rebatejat EURO '96, van aparèixer més entrades i 16 finalistes després de la ruptura de la Unió Soviètica i de Iugoslàvia. La gent agrupada va assolir 1.000.000, amb una mitjana de 40.916. Alemanya es va imposar a l'Anglaterra 6-5 en un tret de sortida en una semifinal, i els txecs van vèncer els francesos en l'altra. Alemanya va aconseguir el seu tercer títol guanyant per 2-1 contra la República Txeca amb un gol de mort sobtada al Wembley Stadium de Londres.

La versió del 2000 va comptar amb amfitrions bessones, els Països Baixos i Bèlgica, que no van arribar a quarts de final. A les semifinals, França va vèncer Portugal per 1-2, i Itàlia va guanyar un tret amb els holandesos després d'un empat sense gols. David Trezeguet va volar l'objectiu guanyador de França de negar Itàlia a la final de la mort sobtada del 2 a 1 a Rotterdam, Neth.

Grècia va triomfar inesperadament el 2004, derrotant a la defensa del campió de França als quarts de final, eliminant la República Txeca durant la pròrroga a les semifinals, i va acabar amb l'amfitrió Portugal 1-0 a la final davant de 62.865 espectadors. Portugal havia superat els 2-1 dels Països Baixos en el partit de la seva semifinal.

Els cohosts van ser escollits de nou per al 2008, aquesta vegada Àustria i Suïssa. L'Espanya implacable va marcar 12 gols, atacant per onades. Tot i que Espanya només va superar Alemanya per 1-0 amb un esforç individual de Fernando Torres a la final de Viena, la dinàmica espanyola va controlar el joc i, en general, va ser una de les finals més unilateral. Alemanya havia aconseguit una victòria a la semifinal sobre Turquia i Espanya havia marcat tres gols més que Rússia a l’altra semifinal.

EURO 2012.

L’euro EUR 2012, celebrat conjuntament a Polònia i Ucraïna, va ser el primer que va tenir lloc íntegrament a l’est d’Europa. Hi va haver casos d'abús racista envers els jugadors negres, i els equips van lluitar per les altes temperatures i les tempestes, una de les quals va interrompre el partit França-Ucraïna. La controvèrsia va envoltar un objectiu legítim (confirmat per TV) per a Ucraïna contra Anglaterra que va ser desestimada malgrat la posada en marxa d'un oficial extra darrere de la meta. Els Països Baixos afavorits eren una víctima inicial i cap dels vuit últims va sobreviure. Alemanya va controlar còmodament el seu control fins a la seva derrota en la seva semifinal a dos fins a dos bons gols de l’italià Mario Balotelli. El brillant Cristià Ronaldo de Portugal s’havia imposat a la República Txeca als quarts de final abans que Portugal caigués a Espanya en un tret després d’una semifinal.

A la final contra Itàlia, els espanyols captivadors visuals van menysprear la confiança dels davanters, preferint dos bancs de tres al mig camp i controlant el partit amb un passatge proper i nítid. El primer gol de Cesc Fàbregas va ser rematat per David Silva, al cap de 14 minuts. A continuació, Xavi va xafar una passada penetrant que va permetre a Jordi Alba afegir-se al marcador fins a quatre minuts abans de la mitja part. Torres va marcar el tercer gol d’Espanya al marcador als 84 minuts, i quatre minuts després el substitució Juan Mata va portar el marcador definitiu al 4-0. Itàlia, reduïda a 10 homes per lesió, va agafar la derrota estoicament.

L'iniciós treballador d'Espanya, Andrés Iniesta, va ser nomenat home del partit i millor jugador del torneig. Torres, que solia produir amb força Espanya, va guanyar la Bota d’Or amb tres gols, una assistència i només 189 minuts en joc. Altres destacats al camp van ser Andrea Pirlo (Itàlia), Philipp Lahm (Alemanya) i Steven Gerrard (Anglaterra).